Luen Lajos Garamin kirjaa Viulunsoiton peruskysymyksiä.
Luku 8 koskee skaaloja, eli asteikkoja.
Lähde: Lajos Garam: Viulunsoiton peruskysymyksiä, Musiikki Fazer Helsinki, 1972
---
Rikkeettömät juoksutukset ovat viulisteille - ja alttoviulisteillekin tärkeit.
Vasemman käden tekniikkaa parannetaan asteikkoja soittamalla. Käytäntöön asteikkojen soitto tulee konsertoissa, erilaisissa sävellyksissä, säestyskuvioissa ja improvisoinnissakin.
Tärkeä yleissääntö Garamin mukaan on vasaraliikkeen sujuva ja esteetön eteneminen. Vasen käsi kokonaisuudessaan - olka- kyynärvarsi sekä ranne toimivat kukein erikseen ja kaikki yhdessäkin aktiivisesti. Ne muodostavat perustan vasaraliikettä tekeville sormille.
Asemanvaihdot tai jousen ja kielenvaihdot eivät saa katkoa vasaraliikettä. Vaihtoja pyritäänkin karsimaan ja jäljelle jäävät sioitetaan skaalassa kaikkein mukavimpiin kohtiin.
Asteikot harjoitellaan ilman vibratoa jotta intonaatiota, eli puhtautta pystytään parhaiten kontrolloimaan. Vibrato myös häivyttä helposti soitossa esiintyvät virheet. Olkapäät pidtään allhaalla, vasemman käden roikkuvuus otelaudassa on saatava säilymään.
Asteikot soitetaan ajatuksen kanssa, jokaista ääntä, liikettä ja jousenvaihtoa kuunnellen. Myös juoksutuksiin on sisällytettävä musiikin idea. Sävelpuhtautta ja äänen laatua kuunnellaan tarkasti - sen on oltava erinomainen. Sormien työskentelyn on oltava voimakasta, mutta samalla elastista.
Asteikkoja soittaessa pyritään kuvioinnin selkeyteen ja sävelten välisten intervallien hallintaan.
Kun soitetaan nopea asteikko korkeaan asemaan, ranteen on oltava jo valmiiksi mahdollisimman samassa asennossa kuin korkeissa asemissa. Jokaine turha liike haittaa luistavuutta ja osumatarkkuutta. Korkeisiin asemiin noustessa peukalon on oltava rento ja aktiivinen. Se kiertyy ja suoristuu viulun kaulan alle päästäen käden siirtymään ulospäin yläasemiin. Hyvin korkeissa asemissa se nojaa kaikukopan sivuun.
Asteikot harjoitellaan aksentittomiksi - juoksutukset ovat kuin tasainen helminauha alhaalta ylös ja takaisin. Juoksutus on monista osasista koostuva kokonaisuus. Jos osat ovat kohdillaan, helminauha on valmis. Usein kulmikas jousenkäyttö pilaa skaalan, siihenkin täytyy siis kiinnittää erityistä huomiota.
Kielenvaihdot tehdään valmistaen vaihto jo edellisillä äänillä tuomalla jouhet lähelle seuraavaa kieltä vaikka soittaisi vielä edellistä kieltä. Kolmisoinnuissa jousi kulkee saumattomasti kieleltä toiselle tehden pyöreän liikkeen lähestyen jatkuvasti seuraavaa kieltä.