Miten voi ylläpitää motivaatiota? Entä jos motivaatiota ei ole tai se on hataraa?
Motivaatiota voidaan lähteä rakentamaan omien tavoitteiden asettamisella ja keskustelemalla opiskeluun liittyvästä vastustuksesta. Mistä johtuu että et harjoittele? Onko kotona kaikki hyvin? Motivaatiota voi myös lähteä rakentamaan välineorientaatioiden kautta: mihin tähtäät? Mitä pitää tehdä jotta sinne asti päästään?
Joskus motivaation syntymiseen riittää pelkkä opettajan persoona tai kiinnostava aihe. Useimmiten kuitenkin motivaatio syntyy opiskelun yhteydessä. Esimerkiksi asteikot saattavat oppilaille olla vaikeasti myytävissä ja motivaatio tulee sitä mukaan kun asteikot oppii soittamaan ja huomaa että niistä oikeasti on hyötyä käytännön soittamisessa.
Asenteita voidaan kutsua pitkän aikavälin motivaatioksi. Esimerkiksi allekirjoittaneella ruotsinkielen opiskelu on aina ollut vastenmielistä pakkopullaa. Päässyt lukiossakin kurssit rimaa hipoen läpi. Nyt AMK:ssa kun piti virkamiesruotsi suorittaa, päätin että nyt minä pääsen kurssin läpi ja opin nämä asiat .Kolmonenhan sieltä numeroksi rapsahti kovan työn ansioista. Nyt tunnustan että oi jos olisi ollut parempi asenne silloin yläasteella ja lukiossa. Pärjäisin varmasti ruotsinkielellä missä vain.
(Vuorinen: 1993, s. 24)
Seuraavia kysymyksiä voi itselleen ja myös oppilaille:
- Onko opetuksen sisältö kiinnostavaa?
- Onko työtavat tarkoituksenmukaisia? Vaihtelevia?
- Onko vaikeustaso sopiva?
- Saako oppilas suoraa positiivista palautetta riittävästi?
- Onko huolehdittu oppilaan fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta?
(Vuorinen: 1993, s.26)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti